Využite zľavu 10%, stačí zadať heslo MAY10 a zľava je vaša!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Výber správneho pušného prachu: Kľúčové vlastnosti pre ideálny výkon streliva

Dátum: 23.07.2023     Čítanie na: 5 min.

Správny výber pušného prachu je dôležitý pre každú aplikáciu nabíjania a to bez ohľadu na to, či sa jedná o športovú streľbu, lovecké účely alebo iné situácie, kde je použitie strelných zbraní nevyhnutné. Rôzne vlastnosti prachu ovplyvňujú balistiku hotového náboja, konzistenciu dávkovania a mnoho ďalších vecí. Aby ste si mohli vybrať prach pre svoju aplikáciu, je dôležité pochopiť rôzne vlastnosti, ktorými sa jednotlivé prášky vyznačujú.
Rôzne vlastnosti pušného prachu majú zásadný vplyv na výkon hotového náboja a celkovú kvalitu streliva. Pri výbere pušného prachu je kľúčové vedieť, aké vlastnosti sú pre vašu konkrétnu aplikáciu najdôležitejšie.

Výber správneho pušného prachu: Kľúčové vlastnosti pre ideálny výkon streliva

Parametre strelného prachu
Pri výbere strelného prachu je najdôležitejšie zohľadniť niekoľko vlastností:

- Rýchlosť spaľovania
Rýchlosť spaľovania prachu určuje, ako rýchlo sa uvoľňuje energia. Rýchlosť horenia prachu výrazne ovplyvňuje maximálny tlak vytvorený prachovou náplňou a je dôležité ju prispôsobiť typu náboja (štandardná vs. magnum), hmotnosti strely a ďalším faktorom. Pri nábojoch iných ako magnum sa zvyčajne používajú rýchlejšie horiace strelné prachy, zatiaľ čo pri nábojoch magnum sa používajú pomalšie horiace strelné prachy.

- Hustota zŕn
Hustota prachu ovplyvňuje jeho dávkovanie. Prach s väčšou hustotou môže mať vyššiu energiu a výkon, ale aj vyššie tlaky v základni náboja.

- Objemová hustota
Objemová hustota značí, koľko priestoru zaberá daná hmotnosť prachu. Väčšia objemová hustota môže umožniť vyššiu dávku prášku v náboji, čo môže byť dôležité pre niektoré aplikácie.

- Stabilita
Stabilita prachu je dôležitá pre bezpečnosť a dlhodobé skladovanie. Niektoré prachy môžu byť nestabilné za určitých podmienok, čo môže viesť k nehodám alebo degradácii výkonu. Pri nesprávnou skladovaní, napríklad vo veľmi suchom prostredí môže dôjsť k odpareniu určitých zložiek a tým pádom k zmene parametrov prachov. Výbušnú látku skladujte uzavretú na chladnom a suchom mieste, ideálne pri stálej teplote 12 °C až 15 °C a relatívnej vlhkosti 40 až 50 %. Ak je vzduch príliš suchý, prášok sa vysuší. Tým sa zvýši tlak, a tým sa zmení výkon. Rovnaké okolité podmienky platia aj pre skladovanie munície.

- Konzistencia
Dôležitým aspektom je aj konzistencia dávkovania prachu. Prach s konzistentnými vlastnosťami umožňuje lepšiu presnosť a spoľahlivosť výstrelov.

 

Tvar zrniek
Každá častica strelného prachu sa nazýva granula. Tvar granúl je súčasťou spôsobu výroby prášku a ovplyvňuje vlastnosti horenia a dávkovanie.

a) Progresívne horenie: pri horení sa zväčšuje povrch (7-dierové, 19-dierové)
b) Degresívne horenie: pri horení sa zmenšuje povrch (páskové, doštičkové, krúžkové, valčekové, sférické)
c) Konštantné horenie: pri horení zostáva povrch rovnaký (rúrkové)

Nižšie je uvedený zoznam bežných tvarov granúl prášku:

Sférický strelný prach:
Guľôčkový strelný prach, známy aj ako sférický strelný prach, je typ strelného prachu, ktorý je vyrobený vo forme malých guľôčok alebo guličiek. Tento typ prachu je obzvlášť populárny v súčasných nábojoch pre strelivo do zbraní.

Tvar guľôčok ovplyvňuje niekoľko vlastností strelného prachu:

1.Dávkovanie: Hlavnou výhodou guľôčkového strelného prachu je jeho konzistentnosť a presnosť pri dávkovaní. Všetky guľôčky majú približne rovnakú veľkosť, čo umožňuje presnejšie odmeriavanie pri prebíjaní nábojov.

2.Spaľovanie: Ďalšou výhodou guľôčkového strelného prachu je jeho konzistentné spaľovanie. Guľôčky sa rýchlejšie zapália a uvoľnia energiu, čo vedie k stabilnejšiemu výkonu a menej veľkým fluktuáciám rýchlosti výstrelov.

 

Sploštený guľôčkový strelný prach:
Namiesto tradičných guľôčok, ktoré majú rovnaký priemer, sploštený guľôčkový prášok má guľôčky, ktoré sú sploštené na jednom alebo oboch koncoch.
Tvar guľôčok ovplyvňuje niekoľko vlastností strelného prachu:

1.Dávkovanie: Sploštené guľôčky majú tendenciu lepšie sa k sebe priliepať a usadzovať sa rovnomernejšie v nábojke, čo môže pomôcť zabezpečiť konzistentnejšie dávkovanie prášku pri nabíjaní nábojov.

2.Spaľovanie: Sploštené guľôčky sa môžu rýchlejšie zapáliť, čo môže viesť k rýchlejšiemu a rovnomernejšiemu spaľovaniu prášku. To môže mať za následok stabilnejšiu rýchlosť výstrelov a lepšiu presnosť.

3.Hustota: Tvar guľôčok môže ovplyvniť hustotu prachu a jeho objemovú hustotu. To môže mať vplyv na celkovú dĺžku nábojky a tlak v základni.

 

Vločkový/doštičkový strelný prach:
Na rozdiel od guľôčkového prášku, kde sú častice v tvare guľôčok, vločkový prášok má častice v tvare malých vločiek alebo dosiek.

Tvar ovplyvňuje niekoľko vlastností strelného prachu:

1.Dávkovanie: Hlavnou výhodou vločkového strelného prachu je jeho veľmi dobrá dávkovateľnosť a konzistencia. Vločkový prášok je ľahký a prachovitý, čo umožňuje, aby sa rovnomerne zapĺňal dávkovacím systémom pri nabíjaní nábojov. Tento typ prachu sa dobre správa aj pri rôznych dávkovacích technikách, čo zaisťuje vyššiu konzistenciu dávkovania a tým aj presnosť.

2.Spaľovanie: Vločkový strelný prach má tiež výhodu rýchlejšieho a rovnomernejšieho zapálenia. Pri spaľovaní vločkového prášku sa postupne zapália viaceré vločky smerom od základne náboja, čo vedie k stabilnejšiemu a kontrolovateľnejšiemu spaľovaniu. To môže prispieť k dosiahnutiu rovnomernejšej rýchlosti výstrelov a lepšej presnosti.

 

Extrudované tyčinky:
Tento typ prachu je vyrobený v tvare malých tyčiniek, ktoré sa neskôr zrežú na požadovanú dĺžku. Extrudované tyčinky sú obľúbené pre určité kalibre nábojov a môžu byť veľmi konzistentné.

1.Dávkovanie: Hlavnou výhodou extrudovaných tyčiniek je ich konzistentnosť pri dávkovaní a použití. Keďže tyčinky majú rovnaký tvar a priemer, dávkovanie je veľmi presné a jednotné. To je dôležité pre streľcov, ktorí kladú dôraz na konzistenciu a presnosť výstrelov.

2.Spaľovanie: Extrudované tyčinky majú tiež výhodu dobrého spaľovania. Pri zapálení sa tyčinky postupne spaľujú od jedného konca ku druhému, čo umožňuje kontrolované a rovnomerné uvoľňovanie energie. To prispieva k stabilnejšiemu výkonu a menším fluktuáciám rýchlosti výstrelov.

Každý tvar prachu má svoje vlastné výhody a nevýhody, ktoré môžu ovplyvniť presnosť, výkon a bezpečnosť náboja. Výber správneho tvaru prachu závisí od konkrétnych požiadaviek na výkon a aplikácie. Preto je dôležité konzultovať s odborníkmi alebo sa riadiť odporúčaniami výrobcu pri výbere prachu pre vaše konkrétne prebíjanie nábojov.

 

Laboračné tabuľky

Pamätajte, že prebíjanie nábojov je precízna činnosť, ktorá vyžaduje odborné znalosti a zodpovednosť. Ak nemáte skúsenosti s prebíjaním, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc alebo sa obrátiť na skúsených strelcov a výrobcov streliva.

Správny výber pušného prachu zabezpečí, že vaše strelivo bude mať spoľahlivý výkon, vysokú presnosť a bude bezpečné pri použití. Dbajte na bezpečnostné postupy a odporúčania výrobcu pri manipulácii s pušným prachom a prebíjaní streliva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia