Kategórie
 
 
 
 
 
 

Obranné spreje: bezpečnosť a účinnosť

Dátum: 11.09.2023     Čítanie na: 8 min.

Obranné spreje, známe aj ako korenisté spreje, sú obľúbeným nástrojom pre osobnú obranu. Sú kompaktné, ľahko dostupné a môžu byť účinným prostriedkom na ochranu pred nebezpečnými situáciami. V tomto článku sa pozrieme na ich rozdelenie, dráždivé látky použité v nich a formy rozprašovania.

Obranné spreje: bezpečnosť a účinnosť

Rozdelenie účinných látok:

1. CS (o-chlorobenzalmalononitrile)

Účinná látka: CS (o-chlorobenzalmalononitrile) látka sa používa ako slzný plyn alebo “para”, ktorá spôsobuje rýchle dráždenie slizníc, pokožky a dýchacích ciest. Pri kontakte s očami môže vyvolať silné pálenie, začervenanie a slzenie. Vdýchnutím môže vyvolať kašľanie, dusenie a podráždenie dýchacích ciest.

Doba účinku: doba účinku CS sprejov sa pohybuje od niekoľkých minút do pol hodiny, v závislosti od koncentrácie a individuálnej citlivosti.

Účinnosť: CS spreje sú účinné pri odrazení útočníka a vytvorenie príležitosti na útek. Ich účinky sú rýchle, dočasné a väčšinou nezanechávajú trvalé následky.
 

2. OC (oleoresin capsicum)

Účinná látka: OC látka (oleoresin capsicum) je hlavnou aktívnou zložkou obranných sprejov, ktoré sa používajú na obranu a odrazenie útočníkov alebo zvierat. Táto látka je extrahovaná z chilli papričky a jej účinnosť spočíva v jej schopnosti spôsobiť dráždenie očí, nosa, pokožky a dočasnú slepotu.

Doba účinku: Účinky OC spreja sa prejavia okamžite po zasiahnutí a môžu trvať od niekoľkých minút do niekoľkých hodín, v závislosti od koncentrácie kapsaicínu a individuálnej citlivosti.

Účinnosť: OC korenistý sprej obsahuje kapsaicín, ktorý spôsobuje okamžité a bolestivé dráždenie, keď sa dostane do kontaktu s pokožkou, očami alebo sliznicami. To zahŕňa intenzívne pálenie, svrbenie alebo opuch.

Rôzne koncentrácie: OC spreje sú k dispozícii v rôznych koncentráciách kapsaicínu, pričom vyššie koncentrácie môžu byť silnejšie, ale aj riskantnejšie pre útočníka i používateľa. Systém merania pálivosti sa stal známy ako Scoville Heat Units (SHU). Najčastejšie sa môžete stretnúť s koncentráciou od 2%, 10% až 15%.
 

3. CR

Účinná látka: CR je syntetická látka, ktorá spôsobuje extrémne dráždenie očí, nosa,  pokožky, dočasnú slepotu a sťažené dýchanie.

Doba účinku: Účinky CR spreja sa prejavia okamžite po zasiahnutí tváre a môžu trvať od niekoľkých minút do niekoľkých hodín, v závislosti od koncentrácie a individuálnej citlivosti.

Účinnosť: CR korenistý sprej spôsobuje okamžité a bolestivé dráždenie, keď sa dostane do kontaktu s pokožkou, očami alebo sliznicami. To zahŕňa intenzívne pálenie, svrbenie, opuch, sťažené dýchanie a dočasné oslepenie.
 

Formy rozprašovania
Obranné spreje môžu byť dostupné v rôznych formách rozprašovania:

Rozprašovač- Vďaka širšiemu rozptylu trysky nevyžaduje tento typ presné zameriavanie. Vytvára oblak aktívnej látky (veľkosť naplneného priestoru je približne 1 x 1 - 2 m podľa typu spreja), preto je najlepšie pri jeho použití ustupovať a vytvoriť tak bariéru medzi vami a útočníkom. Nevýhodou je, že tento typ nie je možné použiť v miestnostiach, iných uzavretých priestoroch ani v dopravných prostriedkoch. Do tejto kategórie patrí napr. sprej Obranný sprej TW1000 Pepper-Fog Man - 40 ml alebo Obranný sprej TW1000 Pepper-Fog Super 100 - 100 ml.

forma rozprašovania obranného spreja- rozprašovač

Tekutá strela- Vďaka úzkej tryske sprej vystrekuje cielený prúd aktívnej látky až na vzdialenosť niekoľkých metrov (zvyčajne sa udáva 2 - 4 metre v závislosti od veľkosti spreja). Tento druh sprejov nie je náchylný na vietor a je obzvlášť účinný pri použití proti agresívnym zvieratám, pretože ich môžete dosiahnuť na bezpečnú vzdialenosť od seba a nemusíte tak riskovať priamy kontakt. Avšak nevýhodou tohto typu sprejov je, že vyžadujú priamy zásah agresora (či už zviera alebo človeka). Narozdiel od rozprašovača je tento typ spreja vhodný na použitie vo vnútri nakoľko sa látka nerozprašuje, ale je vystreknutá v jednotnom prúde. Do tejto kategórie patrí napr. sprej Obranný sprej TW1000 Pepper-Jet MAN - 40 ml alebo Obranný sprej TW1000 TACTICAL Pepper-Jet Classic - 45 ml.

forma rozprašovania obranného spreja- tekutá strela

Gél- Obranný sprej v gélovej forme vytvára kompaktný balistický gélový prúd, ktorý vďaka vysokej viskozite zostáva stabilný aj vo veternom počasí, čo je výhoda najmä v exteriérových situáciách. Presný prúd umožňuje presné rozprašovanie a jeho skvelé adhézne vlastnosti vytvárajú trvalý účinok. Keďže gél sa nemlží, kontaminácia je minimálna aj v uzavretých priestoroch.Väčšina gélových sprejov je sfarbená, aby umožnila ľahkú identifikáciu osoby, ktorá bola zasiahnutá. Do tejto kategórie patrí napr. sprej Obranný sprej TW1000 Pepper-Gel - 50 ml alebo Obranný sprej TW1000 Pepper-Gel - 63 ml.

forma rozprašovania obranného spreja- gél

Pena- Obranné spreje v penovej forme generujú balistický tekutý prúd s výnimočným dosahom a následne sa zmenia na penovú formu po zásahu cieľa, vďaka špeciálnej penivej látke, ktorá je do zloženia spreja pridávaná. Tieto spreje umožňujú precízne zacielenie na útočníka, čím minimalizujú riziko zasiahnutia nevinných osôb. Po zásahu cieľa sa sprej transformuje na penovú formu, ktorá je navyše viditeľná. Tento penový efekt nielen označí útočníka, ale aj vytvorí bariéru, ktorá mu znemožní ďalší postup. Výhodou peny je, že pri odstraňovaní z tváre si útočník látku rozotiera aj na iné miesta, čim sa efekt pálenia predlžuje. Do tejto kategórie patrí napr. sprej Obranný sprej TW1000 Pepper-Foam MAN - 40 ml alebo Obranný sprej TW1000 Pepper-Foam Classic - 63 ml.

forma rozprašovania obranného spreja- pena
 

Sprej so svetlom- Spreje so svetlom kombinujú výkonný svetelný zdroj s účinnou látkou (často OC alebo CS) pre lepšiu ochranu v nebezpečných situáciách. Tieto spreje majú niekoľko výhod: svetelný zdroj, často v podobe LED svetla, môže slúžiť ako oslnivý nástroj na zaslepenie útočníka alebo na zlepšenie viditeľnosti v tme pri nočných prechádzkach. Svetelný zdroj umožňuje presnejšie zacielenie, čím sa minimalizuje riziko z netrafenia útočníka. Do tejto kategórie patrí napr. sprej Obranný sprej TW1000 Pepper-Jet MAN + LED svetlo - 40 ml alebo Obranný sprej TW1000 Pepper-Jet Classic + LED svetlo - 63 ml.
 

Aké sú výhody nosenia obranného spreja?
Nosenie korenistého spreju, či už ide o obranný sprej obsahujúci OC (oleoresin capsicum) alebo CS (kapsaicinoid CS), môže mať niekoľko potenciálnych výhod v oblasti osobnej bezpečnosti a obrany. 

Rýchla obrana: Koreňový sprej je rýchly a účinný prostriedok na obranu. Pri ohrození môžete rýchlo reagovať a odraziť útočníka bez potreby fyzickej sily.

Nízka fyzická námaha: Použitie obranného spreja nevyžaduje veľkú fyzickú silu ani schopnosti v porovnaní s inými metódami osobnej obrany, ako je sebaobrana alebo bojové umenie.

Vzdialený dosah: Obranné spreje majú dostatočný dosah, čo umožňuje odraziť útočníka z bezpečnej vzdialenosti. To môže byť výhodné pri odrazení potenciálne nebezpečných jedincov.

Legálne a dostupné: V mnohých oblastiach sú obranné spreje legálne a ľahko dostupné. Súčasťou používania obranného spreja je však zodpovednosť a dodržiavanie miestnych zákonov a predpisov.

Psychologická istota: Vedieť, že máte obranný sprej pri sebe, môže vytvoriť psychologický pocit istoty a zvýšiť vaše sebavedomie pri cestovaní alebo v neznámom prostredí.

Korenistý sprej bude najúčinnejší, ak ho použijete až tesne pred potrebným momentom a určite nehrozte jeho použitím, inak riskujete, že dáte útočníkovi šancu vyhnúť sa jeho účinkom. Použitie korenistého spreja na ochranu si vyžaduje moment prekvapenia a môže byť najúčinnejšie, keď ho aplikujete v situácii, keď sa tvárite ako potenciálna obeť.

Je však dôležité mať na pamäti, že korenistý sprej by mal byť použitý zodpovedne a len v prípade skutočnej hrozby pre osobnú bezpečnosť.  Používatelia by mali byť oboznámení s jeho správnym použitím, vedieť, ako ho správne nasmerovať a mať na pamäti, že jeho účelom je primárne odraziť útočníka a nie spôsobiť vážne zranenie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia