Využite zľavu 10%, stačí zadať heslo MAY10 a zľava je vaša!

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Návod na výber a použitie prebíjacích ručných lisov

Dátum: 07.08.2023    Čítanie na: 6 min.

Prebíjanie streliva je pre mnohých nadšencov streľby zábavným a užitočným koníčkom. Ak sa chcete pustiť do tejto aktivity, budete potrebovať vhodný prebíjací lis. Existuje mnoho značiek a modelov prebíjacích ručných lisov, medzi ktoré patria napríklad Dillon Precision, Lee a mnohé ďalšie. V tomto blogu sa pozrieme na niektoré z týchto značiek a ich výhody. Budeme analyzovať ich jedinečné výhody a pomôžeme vám vybrať ten najvhodnejší lis pre vaše individuálne potreby a preferencie.

Návod na výber a použitie prebíjacích ručných lisov

1. Dillon Precision:

Dillon Precision je jednou z najpopulárnejších značiek prebíjacích lisov na trhu. Ich lisové jednotky sú známe svojou robustnosťou, presnosťou a ergonómiou. Táto značka ponúka rôzne modely lisov, od základných pre začiatočníkov až po pokročilé pre náročných strelcov.

Jednou z výhod lisov od Dillon Precision je možnosť rýchlej výmeny kalibru. To znamená, že ak máte viacero zbraní v rôznych kalibroch, môžete jednoducho a rýchlo prebíjať pre každú z nich bez nutnosti komplikovaných úprav lisu.

 

2. Lee:

Ďalšou veľmi obľúbenou značkou je Lee Precision. Ich lisové jednotky sú cenovo dostupnejšie, čo ich robí vhodnými pre začiatočníkov alebo pre tých, ktorí neplánujú prebíjať veľké množstvo streliva.

Napriek svojej cenovo dostupnejšej cene sa lisy od Lee Precision vyznačujú dobrou kvalitou a výkonom. Ponúkajú modely pre rôzne typy streliva a kalibrov, takže môžete nájsť lis, ktorý vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

 

3. RCBS:

RCBS je ďalšou známou značkou prebíjacích lisov, ktorá má dlhú históriu a významné miesto v komunite prebíjačov. Ich lisové jednotky sú známe svojou kvalitou, spoľahlivosťou a inovatívnymi funkciami. RCBS ponúka širokú škálu lisov pre rôzne kalibre a typy streliva.

Jednou z výhod lisov od RCBS je ich odolnosť a robustnosť. Ich stroje sú navrhnuté tak, aby vydržali dlhodobé a intenzívne používanie, čo ich robí ideálnymi pre náročných strelcov, ktorí prebíjajú veľké množstvo nábojov.

 

4. Lyman:

Lyman je ďalšou kvalitnou značkou, ktorá vyrába prebíjacie lisové jednotky a ďalšie nástroje pre prebíjanie streliva. Ich lisové jednotky sú cenovo dostupné a zároveň ponúkajú vysokú kvalitu a výkon.

Lyman ponúka širokú škálu lisových modelov s rôznymi funkciami a kapacitami, čo umožňuje streľcom nájsť ideálny lis pre ich individuálne potreby a rozpočet.

 

Návod na výber:

Pri výbere prebíjacieho ručného lisu je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

  1. Typy streliva: Skontrolujte, či lis podporuje kalibre, ktoré chcete prebíjať. Niektoré lisové jednotky sú určené iba pre určité kalibre, iné môžu byť univerzálne.
     
  2. Kapacita: Ak plánujete prebíjať veľké množstvo streliva, hľadajte lis s väčšou kapacitou, aby ste minimalizovali čas potrebný na prebíjanie.
     
  3. Kvalita: Kvalita a odolnosť lisu sú dôležité, pretože to ovplyvní jeho dlhovekosť a presnosť.
     
  4. Cena: Rozpočet je tiež dôležitý faktor. Cena prebíjacích lisov sa môže pomerne líšiť, a preto je dobré nájsť rovnováhu medzi cenou a kvalitou.

 

Typy prebíjacích lisov:

1. Jednooperačné lisy: Jednooperačné lisy, známe aj ako stojanové lisy, sú jednoduché a cenovo dostupné prebíjacie lisové jednotky. Majú len jedno pracovné miesto a prebíjanie prebieha postupne ručne. Tento typ lisu je ideálny pre začiatočníkov alebo pre tých, ktorí prebíjajú menšie množstvo streliva.

2. Turret lisy: Turret lisy sú stále jednooperačné lisy, ale majú otáčajúci sa stojan, na ktorom je možné nainštalovať viacero nástrojov naraz. To umožňuje rýchlejšie prechádzanie medzi rôznymi operáciami a zväčšuje efektivitu prebíjania. Turret lisy sú vhodné pre strelcov, ktorí prebíjajú viac kalibrov alebo potrebujú prebíjať väčšie množstvo nábojov.

3. Progresívne lisy: Progresívne lisy sú vyššou úrovňou prebíjacích lisov, ktoré umožňujú paralelné vykonávanie viacerých operácií naraz. Každý zdvih lôžka lisu vykonáva jednu fázu prebíjania, čo značne zvyšuje rýchlosť prebíjania. Progresívne lisy sú najvhodnejšie pre strelcov, ktorí prebíjajú veľké množstvo streliva a potrebujú maximálnu efektivitu.

4. Strojové lisy: Strojové lisy sú najpokročilejšími prebíjacími zariadeniami, ktoré automatizujú väčšinu prebíjacieho procesu. Tieto lisové jednotky môžu byť vybavené motorom a automatickými podávacími systémami, ktoré dokážu prebíjať veľké množstvo nábojov s minimálnym zásahom od užívateľa. Strojové lisy sú ideálne pre strelcov, ktorí prebíjajú extrémne veľké množstvo streliva a potrebujú maximálnu rýchlosť a produktivitu.

 

Každý typ a model prebíjacieho lisu má svoje vlastné výhody a obmedzenia, a preto je dôležité vybrať si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. Pri výbere lisu zohľadnite frekvenciu a množstvo prebíjania, dostupnosť náhradných dielov a vaše schopnosti manipulácie so zbraňami a lisovými jednotkami.

 

Použitie:

Aby ste dosiahli najlepšie výsledky pri prebíjaní, dodržiavajte vždy bezpečnostné pokyny a používajte iba kvalitné komponenty. Pred použitím nového lisu dôkladne preštudujte návod na montáž a nastavenie. Uistite sa, že ste sa riadne oboznámili so všetkými jeho funkciami a vlastnosťami.

Pri výbere lisu od značiek RCBS, Lyman, Dillon Precision, Lee alebo iných je dôležité zvážiť rovnaké faktory, typy streliva, ktoré budete prebíjať, kapacitu lisu, jeho kvalitu a, samozrejme, aj vaše finančné možnosti.

Prebíjanie streliva môže byť zábavný, odmeňujúci a náročný koníček, ktorý vám umožní mať plnú kontrolu nad kvalitou a výkonom vašich nábojov a zvýšiť vašu presnosť pri streľbe. S vhodným prebíjacím ručným lisom od renomovanej značky, ako je Dillon Precision, Lee alebo RCBS, budete môcť vytvárať vlastné precízne náboje, ktoré vám pomôžu zlepšiť presnosť a výkon na strelnici a posilniť vašu dôveru vo vlastné schopnosti. Nezabudnite sa ale vždy riadiť zásadami bezpečnosti a postupovať opatrne, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam.

Zároveň ale pamätajte, že prebíjanie streliva je zodpovedná činnosť, ktorá si vyžaduje disciplínu a starostlivosť. Naučte sa správne postupy a bezpečnostné pravidlá a vždy dbajte na dôkladnú starostlivosť o zbrane a komponenty. Prebíjanie streliva môže byť nielen zábavou, ale aj výhodným spôsobom, ako znížiť náklady na streľbu a zdokonaliť svoje zručnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia